Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Zeelse coalitie stevent op breuk af na stemming testfase circulatieplan: meerderheidspartij Leefbaarder Zele stemt tegen, oppositiepartij Vooruit voor

Coup de théâtre op de Zeelse gemeenteraad donderdagavond. Bij een stemming over de proefperiode van het nieuwe Zeelse verkeerscirculatieplan kantte meerderheidspartij Leefbaarder Zele zich tegen de testfase van het circulatieplan. De gemeenteraadsleden van oppositiepartij Vooruit stemden op hun beurt voor. Een nieuwe coalitie tussen CD&V en Vooruit lijkt in de maak.

Hans Knop (CD&V), Francis De Donder (Leefbaarder Zele), Serdar Celik (Vooruit)

Helemaal onverwacht kwam de demarche van Leefbaarder Zele niet. Schepen en partijkopstuk Francis De Donder had eerder al te kennen gegeven zich niet te kunnen verzoenen met bepaalde principes uit het plan zoals de knip op de Markt en de invoering van een dubbele rijrichting in de Dries- en Elststraat.

Volksraadpleging

Het was dan ook uitkijken naar de stemming over het punt dat al maanden voor beroering zorgt in Zele. Nadat zowat ieder gemeenteraadslid zijn zegje had gedaan en mening had gegeven over het verkeerscirculatieplan nam ook De Donder het woord. “Ik heb zeker niet de intentie om mijn huidige coalitiepartner te schaden en als partij blijven ook wij voorstander van meer groen, een veiliger verkeer en minder fijn stof, maar we hadden al eerder meegedeeld geen genoegen te nemen met de knip op de Markt en de invoering van tweerichtingsverkeer in de Dries- en Elststraat. Veel Zelenaars, handelaars, maar ook de gewone man en vrouw in de straat kunnen zich er niet mee verzoenen. Wij waren voorstander van een volksraadpleging over de belangrijkste punten, maar dat bleek niet mogelijk. We vinden dit plan geen signaal voor een Leefbaarder Zele.”

Gemeenteraad Zele

Nadat Open Vld een amendement had ingediend om de knip op de Markt uit het circulatieplan te halen, moest elke partij kleur bekennen. Leefbaarder Zele stemde tegen de testfase van het voorliggende plan, maar CD&V slaagde er alsnog in om het punt met een meerderheid in de gemeenteraad goed te keuren omdat Vooruit-raadsleden Serdar Celik en Gürkan Aslan en raadslid Tamara Van Laere zich wel achter de testfase schaarde. Van Laere beweert nog steeds deel uit te maken van Leefbaarder Zele, maar dat wordt door partijvoorzitter Francis De Donder in alle toonaarden ontkend. “Wij willen de testfase een kans geven”, sprak Celik tijdens de pauze van de gemeenteraad. Ook Van Laere volgt die redenering. “Ik heb voor gestemd omdat ik destijds een woord gegeven heb aan onze coalitiepartner CD&V en daar wil ik nu niet op terugkomen.”

Wederoptreden

Een coalitiewissel in Zele is in de maak. De dagen van Leefbaarder Zele in de meerderheid lijken geteld en de weg ligt open voor Serdar Celik (Vooruit) om zijn wederoptreden te maken als schepen. Een opmerkelijke ontwikkeling, want Celik liet zich samen met de andere oppositiepartijen nog niet zo lang geleden kritisch uit over de manier van werken op de gemeenteraad en was ook aanwezig op een protest tegen het plan. Tijdens de gemeenteraad hield burgemeester Hans Knop (CD&V) het kort. “We zullen deze situatie de komende dagen bekijken. Het doel blijft een stabiele meerderheid.” Wordt vervolgd.

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024