Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Werken aan vernieuwing Marktplein starten midden november: bijkomende opgravingen nodig voor archeologisch onderzoek

De geplande heraanleg van het Marktplein in Zele blijft de gemoederen beroeren. De verzamelde oppositie vindt dat de miljoeneninvestering beter zou aangewend worden voor andere projecten. De meerderheid vindt dat het plein in zijn huidige vorm zijn beste tijd heeft gehad. Een verplicht archeologisch onderzoek met een geraamd kostenplaatje van een half miljoen euro zal de heraanleg voorafgaan.

De Markt van Zele krijgt de komende jaren een make-over. © Geert De Rycke

Groene wandelboulevards, zitgelegenheden in groene ruimtes, spelprikkels voor kinderen en een waterspiegel die het uitzicht van het voorplein aan de kerk bepaalt. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van hoe de vernieuwde Zeelse Markt er straks moet uitzien. Eerder raakte bekend dat de nutsmaatschappijen midden november starten aan de voorbereidende werken, waardoor de wekelijkse markt vanaf dinsdag 21 november verhuist naar de Zandberg. Oorspronkelijk was er een eerdere datum voorzien, maar die timing haalden de nutsmaatschappijen niet. Voor de eigenlijke heraanleg zal er ook nog een archeologisch onderzoek moeten plaatsvinden.

Een toekomstbeeld van de vernieuwde Markt van Zele. © Gemeente Zele

“Niet gedragen”

Op de jongste gemeenteraad stelden de drie oppositiepartijen, Leefbaarder Zele, Open Vld en N-VA – Zele Vlakaf, unaniem het nut van de plannen in vraag. “Er wordt gevraagd aan de Zeelse belastingbetaler om een extra half miljoen euro op te hoesten voor een archeologisch onderzoek. Er zijn in Zele veel crucialere punten die moeten aangepakt worden”, stelt Francis De Donder, fractieleider van Leefbaarder Zele. Namens Open Vld nam Geert Roosenboom het woord. “Dit project wordt niet gedragen door de bevolking en het is jammer dat het bestuur dat niet inziet.” Ook Herman Van Driessche sloot zich namens N-VA-Zele Vlakaf aan bij het standpunt van de oppositie die gezamenlijk ook verwees naar een kostenplaatje met een huidige raming van 3 tot 3,5 miljoen euro.

“Positieve reacties gekregen”

Burgemeester Hans Knop (CD&V) ziet het anders. “Wij vinden dat het openbaar domein op de Markt van Zele op heel wat vlakken zijn beste tijd heeft gehad. Het plein is niet voorzien op waterinfiltratie, biedt amper schaduw en groen en is één grote betonnen vlakte met nauwelijks verblijfsruimte. Als dat is wat u verwacht van het centrale plein van uw gemeente. Dan verschillen we van mening”, richtte hij zich tijdens de gemeenteraad tot de oppositie. “De aanwezigen op de infosessie over de plannen gaven trouwens andere signalen. We hebben heel wat positieve reacties gekregen.” Knop kwam ook terug op het archeologisch onderzoek. “Het onderzoek kost veel geld, maar bij structurele werken ben je bij decreet verplicht om een archeologisch onderzoek te doen. Het enige alternatief is om nooit nog werken van dergelijke omvang te doen. Elke ingreep die je doet op eender welk plein, zal altijd aanleiding geven tot archeologisch onderzoek.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024