Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Verliest coalitie meerderheid? De Donder (Leefbaarder Zele): “Raadslid Van Laere was aanwezig op oprichtingsvergadering Vlaams Belang”

Staat de nieuwe Zeelse coalitie op losse schroeven? Oppositieraadslid Francis De Donder (Leefbaarder Zele) stelde op de gemeenteraad dat onafhankelijk raadslid Tamara Van Laere, lid van de meerderheid, aanwezig was op de oprichtingsvergadering van een lokale afdeling van Vlaams Belang. “Wij hebben geen enkel signaal ontvangen, maar als het klopt is er een probleem”, reageert burgemeester Hans Knop (CD&V).

Tamara Van Laere

Volgens De Donder vond er enkele weken geleden een vergadering plaats om een nieuwe afdeling van Vlaams Belang in Zele op te richten. Volgens de voormalige schepen en huidig oppositieraadslid van Leefbaarder Zele was Van Laere daarbij aanwezig. “Zal zij de coalitie verlaten of wordt het cordon sanitaire doorbroken in Zele?”, vuurde De Donder zijn vragen af op de meerderheid.

Lastig parket

De nieuwe coalitie die tot stand kwam na de breuk tussen CD&V en Leefbaarder Zele lijkt zo in een lastig parket te komen. De huidige meerderheid tussen CD&V, Vooruit en onafhankelijk raadslid heeft na het vertrek van Gürkan Aslan immers maar één zetel op overschot. Als Van Laere toetreedt tot het Vlaams Belang zou de meerderheid het cordon sanitaire doorbreken. Als Van Laere de coalitie moet verlaten, verliest die finaal haar nipte meerderheid in de Zeelse gemeenteraad.

“Ik voel niet de nood om in te gaan op hypothetische vragen”, aldus burgemeester Hans Knop (CD&V. “Als het klopt, stelt er zich een probleem, maar wij hebben hier geen enkel signaal van ontvangen.” De Donder richtte zich ook tot Van Laere zelf, maar het onafhankelijk raadslid hulde zich tijdens de gemeenteraad in stilzwijgen.

Van Laere reageerde dinsdag wel. “Het klopt inderdaad dat ik, na uitnodiging, aanwezig was op een bijeenkomst van Vlaams Belang te Zele. Daar ik open sta voor dialoog met alle Zelenaars, ongeacht welke achtergrond. Het is ook niets meer dan dit eenmalig gesprek en daar zal het ook bij blijven. Ik merk dat meneer De Donder op een goedkope manier probeert om me in diskrediet te brengen, omdat ik in tegensteling tot hem trouw blijf aan mijn gegeven woord. Hij doet maar. Ik volg mijn overtuiging en bouw liever op een positieve manier mee aan een toekomst voor Zele, dan me te verlagen tot afbraakpolitiek.”

De Donder is echter stellig. “Ik beschik over een geluidsopname waarop Van Laere duidelijk te kennen geeft zich te scharen achter de normen en waarden van Vlaams Belang.” Wordt vervolgd.

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024