Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Terug van weggeweest: raceproblematiek in Zele

De raceproblematiek steekt opnieuw de kop op in Zele. Enkele jaren geleden viel er al een dode en daarna werd het rustig. Nu klagen mensen opnieuw over bestuurders die te snel rijden, luid optrekken en gevaarlijke situaties creëren. De politie kent het probleem en maakt nu afspraken met het parket.

Na verschillende klachten op sociale media, was het onafhankelijke gemeenteraadslid Francis De Donder die de kat de bel aanbond. “Een mooie zondagnamiddag op een terrasje aan het marktplein van onze gemeente. Een auto met vier inzittenden racete voorbij en ging vervolgens verschillende keren hard en luid in de remmen. De remsporen waren nadien nog te zien op het marktplein en op de straat. Na een eerste rondje keken de terrasjesgangers elkaar verbaasd aan. Al snel volgde er ook een tweede ronde, toen kon ik de nummerplaat duidelijk zien”, zegt De Donder, die samen met heel wat andere terrasjesgangers getuige was van ‘het spektakel’.

Applaus

De Donder belde daarop de politie. “Die waren bijna meteen ter plaatse en konden na het derde rondje de hardrijders laten stoppen. Ook ik stapte op de politie af en vertelde dat we met zo’n negentig getuigen waren, waarvan verschillende mensen een verklaring wilden afleggen over wat ze net zagen gebeuren. Maar getuigenissen hadden de inspecteurs blijkbaar niet nodig. Na de gebeurtenissen applaudisseerde het hele terras. Iedereen heeft dan ook genoeg van het racen in het centrum van onze gemeente.”

Het incident kwam ter sprake op de laatste gemeenteraad. “Twee dagen later hoorde ik dat de mannen die de overtreding begingen er enkel van af kwamen met een verwittiging. Er werd zelfs geen proces-verbaal opgesteld. Alweer wordt er geen daadkrachtig gevolg gegeven aan dergelijke voorvallen. Terwijl er zelfs in de politierechtbank van Dendermonde geweten is dat er in Zele heel wat fout loopt op dit vlak en dat er paal en perk aan zal gesteld worden.”

Hot-spotlijst

Volgens burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) treedt de politie steeds op zoals het hoort. “Het is een probleem dat spijtig genoeg opnieuw de kop opsteekt. De inspecteurs van de politie hebben gehandeld binnen hun mogelijkheden.” Bij de politie is de problematiek bekend. “Maar we moeten dergelijke overtredingen zelf kunnen vaststellen om een pv te kunnen opmaken”, zegt korpschef Mariska Van Hoylandt. “Dat impliceert dat we de daders op heterdaad moeten betrappen op gevaarlijk rijgedrag.”

Toch wordt alles in het werk gesteld om het probleem aan te pakken. “We hebben onlangs overleg gehad met het parket. Die zal dergelijke processen-verbaal met prioriteit behandelen. De raceplaatsen staan in de hot-spotlijst die door onze interventieploegen op dagelijkse basis wordt aangedaan. Extra diensten om dit fenomeen aan te pakken, zijn sterk aanbevolen maar op dit moment niet mogelijk omwille van capaciteitsproblemen.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024