Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Sluikstortcamera betrapt in eerste jaar 83 daders op heterdaad: “Aanpak werpt zijn vruchten af”

Om de strijd tegen sluikstorters op te voeren, nam de gemeente Zele in samenwerking met afvalintercommunale IDM ruim een jaar geleden een mobiele camera in gebruik. Die beslissing werpt haar vruchten af, want er werden in die tijd al 83 mensen op heterdaad betrapt. “Voor wie betrapt wordt, kunnen de kosten oplopen tot ettelijke honderden euro’s”, zegt schepen van Milieu Francis De Donder (Leefbaarder Zele).

De kerstboom moet de aandacht vestigen op de zwerfvuilproblematiek in de buurt.

IDM kocht in 2019 vier mobiele camera’s aan die de afvalintercommunale op haar beurt tegen een gebruiksvergoeding ter beschikking stelt aan haar gemeenten. Het gemeentebestuur kondigde in haar beleidsplan al aan om voluit voor een properder Zele te gaan en koos er daarom voor zo goed als dagelijks een mobiele camera op haar terrein te plaatsen, afwisselend op verschillende locaties. “De Zelenaar wil een propere openbare ruimte en daar willen we voluit voor gaan”, aldus de schepen. “Door de camera te plaatsen op sluikstortgevoelige plaatsen, bijvoorbeeld ter hoogte van glasbollen, verhogen we de pakkans.” De Donder verwijst ook naar de aanpak in Park Peeters. “Eén van mijn frustraties het voorbije jaar waren de meermaals gigantisch grote hoeveelheden Turks brood die daar werden achtergelaten. Na weken van bijsturingen aan de camera hadden we eindelijk een gezichtsherkenning en kon de dader geïdentificeerd worden.”

De kerstboom moet de aandacht vestigen op de zwerfvuilproblematiek in de buurt.

Voortouw

“De aanpak werpt zijn vruchten af, want er werden al 83 mensen betrapt. Ter vergelijking de voorgaande jaren werden er op ons grondgebied slechts enkelingen betrapt”, geeft De Donder aan. Hij nam het voortouw voor het cameraproject. “Zij krijgen sowieso de rekening gepresenteerd van de opruimkosten van minstens 250 euro en riskeren daarboven ook nog eens een GAS-boete van maximaal 350 euro.” Een groot aandeel van de sluikstorters werd betrapt aan sport- en wandelpark Ter Elst: maar liefst 68. Wie minder nobele plannen heeft, wordt er sinds kort aan herinnerd door middel van een bord.

Melden

De Donder is overtuigd dat enkel boetes hardleerse sluikstorters op andere gedachten kunnen brengen. “Ik geloof niet in een louter sensibiliserende aanpak, dit gaat hand in hand met verbaliseren.” De schepen roept Zelenaars op om sluikstortgevoelige plaatsen te melden. “Dan voegen we die toe aan onze lijst van hotspots”, besluit De Donder.

Sluikstorten kan gebruiksvriendelijk gemeld worden via www.idm.be/meldpuntsluikstorten of via het gratis nummer 0800/166.36.

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024