Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Ritje met combi naar huis kost amokmakers vanaf januari 150 euro

Wie met de politiecombi naar huis of de cel gebracht wordt, betaalt daarvoor vanaf 1 januari 150 euro voor. Dat heeft de politie van Berlare/Zele beslist. Ook een wielklem en het stallen van voertuigen zijn voortaan niet meer kosteloos.

Gemeenteraadslid Francis De Donder (ZDB) stelde al in 2013 de vraag om ook in Zele een combitaks in te voeren. “Het is een ideale manier om minderjarige amokmakers niet echt ongestraft te laten. Als de politie tussenkomt in zo’n ruzie, kunnen ze de minderjarige naar huis brengen. Vandaag gebeurt dat allemaal gratis. Ook worden ze niet gerechtelijk vervolgd. Dat veroorzaakt zowel bij mij als bij vele andere inwoners frustraties. Bovendien zijn de kosten van het vervoer en de werkuren van het personeel voor rekening van de gemeenschap. Bij de combitaks moeten ze een bedrag betalen om naar huis gebracht te worden. Dat geldt dan evengoed voor dronkenlappen”, motiveert gemeenteraadslid Francis De Donder zijn voorstel.

De voorbije jaren werd het voorstel om een combitaks in te voeren besproken in de schepencolleges van Berlare en Zele, de veiligheidscel en de commissie Veiligheid. “Meer dan eens moest ik de bevoegde instanties eraan herinneren om er werk van te maken en vanaf 1 januari 2017 is het nu eindelijk zo ver”, zegt gemeenteraadslid Francis De Donder.

Wielklem: 25 euro/dag

Een ritje met de combi richting huis, instelling of de cel kost 150 euro, zowel voor personen die bestuurlijk aangehouden worden als dronken personen of personen onder invloed van drugs. Het ‘gebruik’ van de wielklem kost 25 euro per dag en het bewaren en stallen van bromfietsen, auto’s en caravans kost 15 euro per dag. Voor het weghalen van bromfietsen en wagens betaalt de eigenaar enkel de kost dat de gemeente moest maken voor takelen en stallen. (KDBB)

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024