Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Oppositie stelt vraagtekens bij erkenningsaanvraag moskee

Verschillende oppositiepartijen hebben op de gemeenteraad vraagtekens gesteld bij het positieve advies dat de gemeente verleent voor de erkenningsaanvraag van de moskee Eyyub El-Ensari. “Een loutere verklaring op eer volstaat niet”, zegt raadslid Francis De Donder (Leefbaarder Zele).

De Donder stelt onder meer vragen bij de financiering van de moskee. “Wij stellen grote vragen bij dit advies. Wat betreft de harde cijfers zien we dat voor de werkjaren 2019, 2020 en 2021, twee van de drie jaren verlieslatend waren en we weten niet wat de toekomst nog zal brengen. Vanwaar het geld dus eigenlijk komt, is niet duidelijk. We vinden een loutere verklaring op eer dat er geen financiering uit het buitenland is dan ook echt wel onvoldoende.”

De Donder stelde voor om geen advies te verlenen of zich aansluit bij het advies van de provincie Oost-Vlaanderen om negatief advies te verlenen. “We zijn als fractie Leefbaarder Zele altijd vrij kritisch als het gaat om belastinggeld te besteden voor de ondersteuning van religies en zijn dat daarom in dit dossier ook”, aldus De Donder.

Ook raadsleden Timothy Debeir (N-VA/Zele Vlakaf) en Geert D’hooghe (Open Vld) vroegen het woord. Debeir verwees naar 9 criteria waar de erkenning aan moet voldoen. “De gemeente heeft zijn huiswerk niet grondig gemaakt.” D’hooghe nam eenzelfde standpunt. “Een loutere verklaring op eer kan niet volstaan.”

Lokale partnerschap

Burgemeester Hans Knop (CD&V) gaf tekst en uitleg over het standpunt van de gemeente om positief advies te verlenen. “Alle gegevens waarover we beschikken zitten in het dossier. Elk instantie, de gemeente, provincie en bevoegde minister, hebben hun verantwoordelijkheid in deze. Ons advies is ingegeven op basis vanuit het lokale partnerschap met de moskee. Zij engageerden zich onder andere in het coronaverhaal, voor het dikkedarmonderzoek en de Roparun. Wij zien dus geen enkele reden om dit verhaal niet te ondersteunen. Als zou blijken dat er meer toelichting nodig is bij bepaalde zaken, waar we voor alle duidelijkheid niet vanuit gaan, dan zal dat ook moeten gebeuren.Een erkenning draagt trouwens net bij tot transparantie over de werking van de moskee aangezien jaarlijks stavingsstukken omtrent de werking moeten worden voorgelegd. Een niet-erkenning betekent dat op geen enkele manier controle mogelijk is, noch financieel, noch inzake de eredienst.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024