Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Oppositie stapt op uit gemeenteraad na goedkeuring circulatieplan: handelaars getuigen over omzetdaling

Na een testfase van een jaar heeft de meerderheid in de gemeenteraad het licht op groen gezet voor de definitieve invoering van het veelbesproken Zeelse circulatieplan. Dat was niet naar de zin van oppositiepartijen die de zaal collectief verlieten.

Handelaars Lieve Terryn en Wouter D'Hont namen het woord tijdens de Zeelse gemeenteraad. © Facebook Gemeente Zele

Dat het maandagavond een bewogen gemeenteraad zou worden in Zele stond in de sterren geschreven. Sinds de invoering van de testfase ruim een jaar geleden vormde het circulatieplan gespreksonderwerp nummer één in de gemeente.

Cijfers gekelderd

Aan het begin van de gemeenteraad vroegen en kregen twee lokale handelaars het woord. Bakker Wouter D’Hont die al 25 jaar een zaak heeft aan de Markt schetste daarbij een aangrijpend betoog. “Mijn cijfers zijn gekelderd sinds de invoering van het circulatieplan met 30%. Ik werk op dit moment enkel nog om mijn facturen te betalen. Als de knip van de Markt niet wordt teruggedraaid, sluiten wij definitief de deuren op 15 december”, aldus de bakker. Ook Lieve Terryn, van kledingzaak Ness, nam het woord. “Het plan, dat zeker ook goede elementen bevat, houdt onvoldoende rekening met de economische impact op de middenstand. Wij leven van passage en moeten het niet enkel hebben van klanten uit Zele.”

Namens de meerderheid repliceerde schepen Jos Withofs (CD&V). “Niemand trekt jullie persoonlijke verhaal in twijfel en lokale economie is van levensbelang voor de gemeente, maar dat geldt ook voor de verkeersveiligheidsproblematiek die onze gemeente al jaren teistert. Daarom is het belangrijk om samen een verhaal te schrijven als handelskern. We willen niemand in de steek laten en blijven investeren in het ondersteunen van handelaars, onder meer door in te zetten op individuele coachingtrajecten.”

Volksraadpleging

Ook de oppositiepartijen deelden hun visie op 1 jaar circulatieplan. Bij monde van Michel Meesen drong N-VA Zele Vlakaf aan op het organiseren van een volksraadpleging zodat de Zelenaars zich kunnen uitspreken over het plan. Zes Zelenaars verzamelden intussen 3.000 handtekeningen om zo’n volksraadpleging te kunnen organiseren. “Dit zou tegemoet komen aan de belofte om de Zelenaar inspraak te geven”, aldus Meesen.

Francis De Donder (Leefbaarder Zele), die zijn schepenpost verloor nadat hij eerder al positie innam tegen het circulatieplan in zijn huidige vorm verwees naar alternatieve voorstellen die hij had geformuleerd, maar die niet werden ingewilligd. “Het kloppende hart van onze gemeente, de middenstand, is aan het bloeden en meer zelfs aan het afsterven.”

Geert D’Hooghe tot slot sprak van een schrikbewind tegen auto’s en hun inzittenden. “Het is de taak van een gemeente dat elke weggebruiker zich veilig en comfortabel voelt.”

Inhaalbeweging

Het slotwoord voor de stemming na twee uur debatteren was voor burgemeester Hans Knop (CD&V). “Als we de leefbaarheid in onze kern willen verbeteren dan is er nood aan een modal shift en de keuze voor een ander voertuig om korte verplaatsingen te doen”, aldus Knop, die toegaf dat er nog werk op de plank ligt, onder meer op vlak van snelheidsdaling en een inhaalbeweging qua fiets- en wandeinfrastructuur.

Het voorlopige politiereglement voor het circulatieplan werd na een stemming meerderheid versus oppositie goedgekeurd, waarna Geert D’Hooghe meedeelde dat de voltallige oppositie het niet langer opportuun vond om de gemeenteraad verder te zetten en opstapte uit de zaal.

Het volledige debat kan je herbeluisteren en -bekijken via deze link: https://www.facebook.com/gemeentezele/videos/838759673868853/

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024