Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

“Onkruid weg of ik moet je aangeven voor GAS-boete”

Francis De Donder wil zijn gemeente onkruidvrij maken. De leraar maakt van zijn zomervakantie gebruik om te gaan aanbellen bij mensen met onkruid voor hun deur. “Ik vraag hen vriendelijk het probleem aan te pakken. Twee weken later ga ik terug. Als het onkruid er dan nog staat, dien ik klacht in bij de gemeente.” Die kunnen overgaan tot het geven van een GAS-boete tot 250 euro. Krijgt hij dan geen boze reacties? “Tot nu toe vond maar één enkeling dat ik mijn tijd beter kon besteden”, aldus De Donder.

Zelenaar Francis De Donder trok deze week de straat op, gewapend met flyers en een notitieboekje. “Als ik een huis zie waarbij de stoep vol staat met onkruid, bel ik aan om de mensen erop te wijzen dat dit de uitstraling van onze gemeente niet ten goede komt”, zegt De Donder die zelf gemeenteraadslid is voor ZDB. “Ik wil niet de schoolmeester uithangen en met mijn vinger staan zwaaien, maar ik wil wel iets bereiken en daarvoor neem ik nu de tijd”, zegt de leraar, die momenteel zomervakantie heeft.

Wanneer Francis aanbelt en rustig zijn uitleg doet, nemen de Zelenaars meestal wel de tijd om snel wat onkruid te verwijderen. “Dat komt omdat ik het op een erg vriendelijke manier vraag. Ik neem de tijd om alles rustig uit te leggen. Met mensen die minder mobiel zijn, zoek ik samen een oplossing voor het onkruidprobleem. Als de bewoners geen Nederlands begrijpen, leg ik met handen en voeten uit wat de bedoeling is.” Zijn er dan geen mensen die niét gediend zijn met het initiatief? “Tot gisteren was er maar één enkeling die vond dat ik mijn tijd beter kon besteden”, zegt De Donder.

Foldertje

De Donder geeft aan de bewoners bij wie het onkruid erg hoog staat ook een foldertje. “Daarin staat uitgelegd dat ze dat stukje van het voetpad of de berm zelf moeten onderhouden”, zegt De Donder. “Ik leg hen uit dat ik binnen twee weken terugkom. Als er dan nog onkruid staat, neem ik er een foto van en dien ik een klacht in bij de bevoegde gemeentediensten die er hopelijk gevolg aan zullen geven.”

Tot 250 euro boete

De gemeentelijke diensten kunnen de bewoners dan op de vingers tikken of er kan overgegaan worden tot een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete). Die boetes kunnen oplopen tot 250 euro, maar in de meeste gevallen gaat het om een boete van 50 euro. “Klachten die bij de diensten binnenkomen, worden net als alle andere klachten behandeld”, klinkt het bij de gemeentediensten.

De Donder hoopt dat er wel degelijk gevolg gegeven wordt aan zijn klachten. “In eerste instantie hoop ik dat mensen na mijn bezoekje, dat tot nu toe steeds gezellig was, hun stoep onderhouden. Als iedereen dat doet, straalt onze gemeente meteen veel meer netheid uit. Hopelijk volgen meer inwoners mijn voorbeeld en spreken ze mensen met een niet onderhouden stoep even aan.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024