Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

“Nu maar hopen dat ze ons voorbeeld volgen”

De actie van Francis De Donder om Zele onkruidvrij te maken, krijgt gevolg. Na een korte discussie op de gemeenteraad werd beslist om met alle gemeenteraadsleden samen de Zeelse straten onkruidvrij te maken. Gewapend met fluovestjes, handschoenen en kruiwagens trok de gemeenteraad er samen op uit.

Met zeven waren ze, de gemeenteraadsleden die zelf het onkruid te lijf gingen in de straten van Zele. “Een symbolische daad om de Zelenaars op te roepen om dit ook te doen in hun eigen woonomgeving. Als elke Zelenaar een stukje van onze gemeente onkruidvrij maakt, zal ze er meteen netjes bijliggen”, motiveerde burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) de actie. Het idee voor de actie kwam tot stand tijdens de laatste gemeenteraad, na een korte discussie die ook vorig jaar al gevoerd werd.

Briefje met tips

“Net als vorig jaar staat er nu opnieuw veel onkruid op verschillende plaatsen in onze gemeente. Kunnen we samen niets doen om de inwoners te sensibiliseren”, vroeg onafhankelijk gemeenteraadslid, Francis De Donderzich af.

De Donder kaartte het probleem vorig jaar al aan. Hij nam toen het heft in eigen handen en doorkruiste heel Zele, van huis naar huis. Waar veel onkruid voor de stoep stond, belde hij aan om de bewoners vriendelijk te verzoeken het onkruid te verwijderen. Wie niet thuis was, kreeg een briefje in de bus waarop enkele tips stonden om efficiënt te werk te gaan. Enkele weken later keerde De Donder dan terug naar ‘de plaats delict’ om te kijken of het onkruid geruimd was. Indien dat niet het geval was, ondernam hij verdere stappen. “Dat was een succesvolle actie. Bijna overal waar ik aanbelde, was het onkruid binnen de week geruimd. Gevolg: een propere gemeente.”

Maar een jaar later staat het onkruid op vele plaatsen opnieuw metershoog.

De Donder kreeg tijdens de gemeenteraad een antwoord van schepen van Milieu, Geert Roosenboom (Open Vld). “De mensen van de groendienst doen er alles aan om het onkruid op openbare plaatsen te beperken. Maar sinds er geen pesticiden meer mogen gebruikt worden, is het niet gemakkelijk om alles gedaan te krijgen. Maar sensibiliseren is goed, we kunnen zelf alvast het goede voorbeeld geven.” En dat moest De Donder geen twee keer gezegd worden. ”Dat is goed, laten we het samen doen.” Daarop prikte schepen Roosenboom meteen een datum om samen onkruid te gaan verwijderen.

Voorbeeld volgen

Toen het zover was, daagden zeven gemeenteraadsleden op, waaronder de burgemeester, schepen Roosenboom en Francis De Donder. “We geven alvast het goede voorbeeld”, zegt burgemeester Poppe.

”Hopelijk wordt dat voorbeeld nu ook gevolgd. Dat we slechts met zeven zijn, heeft alles te maken met de verlofperiode. We zullen de actie eind augustus dan ook nog eens overdoen.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024