Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Na tegenstem circulatieplan: CD&V ontzet schepen De Donder (Leefbaarder Zele) uit zijn bevoegdheden

Nadat zijn partij Leefbaarder Zele op de gemeenteraad tegen de testfase van het circulatieplan stemde, heeft het CD&V-college beslist om de schepenbevoegdheden van Francis De Donder te ontnemen. “Zoals de regelgeving het voorziet, blijft hij deel uitmaken van het college met behoud van wedde tot een nieuwe stabiele en ambitieuze bestuursformatie kan worden gevormd”, zegt burgemeester Hans Knop (CD&V).

Francis De Donder (links) behoudt voorlopig zijn schepenmandaat, maar zonder bevoegdheden. Rechts burgemeester Hans Knop.

Op de gemeenteraadszitting van vorige week donderdag besloot Leefbaarder Zele, coalitiepartner van CD&V in het bestuur, zich aan te sluiten bij de oppositie in het cruciale dossier van de testfase van het nieuwe circulatieplan, met een vertrouwensbreuk tot gevolg. Op het college van burgemeester en schepenen werd Francis De Donder uit zijn schepenbevoegdheden ontzet. Zijn bevoegdheden werden herverdeeld naar CD&V-schepenen Thomas Bauwens (Milieu, Afvalbeleid & bestrijding zwerfvuil), Johan Anthuenis (Recyclagepark, Sport) en Pieter Herwege (Onderhoud openbaar domein, Parken & aanplantingen, Openbaar groen).

“Iedereen snapt dat je geen deel kan uitmaken van een bestuursmeerderheid, om dan naar de oppositie over te stappen op het moment dat er moeilijke knopen moeten worden doorgehakt die nota bene gewoon uitvoering geven aan eerder genomen beslissingen. Net als elk ander, moet ook een politiek partnerschap gestoeld zijn op vertrouwen. Nu duidelijk is dat Leefbaarder Zele mee probeerde een anti-coalitie op de been te brengen onder leiding van Open VLD, is dat vertrouwen weg. Daarom heeft het college beslist om Francis De Donder zijn schepenbevoegdheden te ontnemen en deze minstens voorlopig te herverdelen”, aldus burgemeester Knop.

Moeilijke momenten

Schepen Francis De Donder reageert. Hij ontkent dat hij andere partijen heeft benaderd om een alternatieve meerderheid te vormen. “Stellen dat ik een andere coalitie op de been wou brengen, is de waarheid geweld aandoen. Waarschijnlijk voelt CD&V reeds aan dat ze niet de juiste keuze hebben gemaakt. Het klopt wel dat ik sinds de voorbije zomer heel wat contacten heb gehad met Zelenaars, waaronder ook oppositieleden”, aldus De Donder, die op dit moment dus een schepen is zonder bevoegdheden.

“Had ik nog maar de intentie gehad om een overstap naar de oppositie te maken met het oog op het doorhakken van moeilijke knopen, dan had dit zich al lang kunnen voltrekken. Leefbaarder Zele en CD&V hebben in de coalitie verschillende moeilijke momenten gehad”, zegt De Donder. Hij verwijst onder meer naar een flyer met oproep tot vaccinatie die in het Nederlands en Turks werd verspreid, de komst van een gebedshuis in het centrum van Zele en de aanvraag voor een azan (oproep tot gebed met versterkte luidsprekers) op de Markt van Zele. “Die moeilijke momenten werden telkens ook opgelost. Met een mogelijke nieuwe coalitiepartner zal het veel eenvoudiger worden om dergelijke dossiers goed te keuren. In 2018 schoof een overgrote meerderheid van Zele CD&V en Leefbaarder Zele naar voor. Op zo’n moment neem je je verantwoordelijkheid en doe je er alles aan om de legislatuur staande te houden. Er waren verschillende dossiers waarbij ik mijn gelijk niet kon halen, maar dat is nu eenmaal politiek. Iedereen die me kent, weet dat ik niet snel opgeef.” De schepen besluit: “De struikelblokken in het circulatieplan waren voor mij vooral de knip op de Markt en de invoering van dubbel rijverkeer in de Dries- en Elststraat.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024