Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Missie geslaagd: 9 op 10 haalt onkruid weg

“Het onkruid voor je deur is geen zicht. Wil je het verwijderen?” Met die vraag belde gemeenteraadslid Francis de Donder aan bij 98 huizen in 42 Zeelse centrumstraten. Een karwei van 150 uur, maar uiteindelijk ging negentig procent van de inwoners in op zijn vraag. “Slechts een keer heb ik verwijten naar mijn hoofd geslingerd gekregen, maar het overgrote deel twijfelde niet en verwijderde het onkruid.”

“Heel wat Zelenaars vinden onze gemeente niet proper, mede dankzij het onkruid dat overal in de straten woekert. Dat blijkt uit een enquête. Hoewel de gemeenschapswachten overlast op het vlak van milieu kunnen signaleren, kwam daarover de voorbije zes jaar geen enkele klacht binnen”, zegt gemeenteraadslid Francis De Donder (ZDB). “In Zele is er hierover zelfs nog geen enkele GAS-pv terwijl de Zelenaar zich wel degelijk ergert aan al dat onkruid”, zegt De Donder.

Karwei van 150 uren

Een hele zomer trok hij van huis tot huis door de centrumstraten. Een karwei van maar liefst 150 uren in totaal. “Ik belde aan bij huizen waar voor de deur het onkruid tot boven de knie woekerde. Ik stelde mij vriendelijk voor en vroeg de bewoners of het mogelijk was om binnen de 14 dagen het onkruid te verwijderen. Twee weken later keerde ik terug om die mensen te bedanken voor hun werk. Indien het onkruid nog niet weg was, vroeg ik het nog eens en keerde ik twee weken later nog eens terug. In totaal belde ik aan bij 98 huizen. Daarvan zijn er slechts negen waar het onkruid nog niet verwijderd is. Ik heb zelfs naar Eandis gebeld om te vragen het onkruid te verwijderen aan een elektriciteitscabine. Drie dagen later was dat in orde. Ook de sociale bouwmaatschappij en de gemeente reageerden snel op mijn vraag.”

Slechts één persoon reageerde negatief op de boodschap van Francis. “Hij slingerde heel wat verwijten naar mijn hoofd. Maar dat zoiets gebeurde, was zeker een uitzondering. Verder heb ik er één keer de politie bij gehaald om de auto’s die op een overwoekerd grasplein stonden, weg te halen. Het grootste deel van de mensen bij wie ik aanbelde, twijfelde niet en verwijderde zo snel mogelijk het onkruid.”

Ricardo Vantorre uit de Van Hesedreef is een van hen. “Toen Francis hier kwam aanbellen, heb ik het onkruid onmiddellijk verwijderd. Zijn opmerking was dan ook meer dan terecht. Nu we onze stoep een groot onderhoud hebben gegeven, zijn we ook veel meer gemotiveerd om het te onderhouden en om het niet meer zo ver te laten komen.” Dat een wildvreemde hem daarop kwam wijzen, vond Ricardo niet erg. “Francis was erg vriendelijk tegen mij en als mensen vriendelijk zijn tegen mij, ben ik dat ook tegen hen.”

Onkruidbestrijder Francis hoopt nu dat de gemeentediensten zijn werk voortzetten. “Ik hoop samen met het betrokken diensthoofd een stappenplan uit te werken waarbij de gemeenschapswachten dit werk consequent voortzetten zodat onze gemeente er voortaan proper bij ligt. Als de diensten de negen inwoners met onkruid eerst nog eens een waarschuwing geven, is dat voor mij ook goed. Ze moeten enkel weten dat er een GAS-boete kan volgen”, zegt Francis.

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024