Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

‘Miraculeuze’ verdwijning kruisbeeld tijdens gemeenteraad leidt tot relletje

In Zele is er discussie over het kruisbeeld in de raadzaal van het gemeentehuis. Dat zit al een half jaar verstopt achter een wit scherm. Onafhankelijk raadslid Francis De Donder meent dat schepen Serdar Celik niet onder dat beeld wil zitten omdat hij een ander geloof aanhangt, maar de schepen zelf lacht die bewering weg.

“Al meer dan een half jaar is het kruisbeeld in de raadzaal van het gemeentehuis niet zichtbaar. Het projectiescherm hangt ervoor omdat schepen van Diversiteit, Serdar Celik niet onder een kruisbeeld wil zitten. Hij heeft namelijk een andere geloof”, zegt raadslid Francis De Donder (onafhankelijk). Interne bronnen bevestigen dat dat de reden is waarom het kruisbeeld al zo lang verstopt zit. “De schepen staat erop dat er een strikte scheiding van kerk en staat hoort in het gemeentehuis”, klinkt het. Toch was het witte projectiescherm tijdens de laatste gemeenteraad gewoon naar boven zodat het kruisbeeld zichtbaar was.

”Toeval”, reageert burgemeester Patrick Poppe (Open Vld). Ook de schepen zelf ontkent dat hij problemen heeft met een kruisbeeld in de raadzaal. “Als ik echt niet kon leven met een kruisbeeld in de raadzaal, had ik het gewoon aangekaart in het schepencollege en dan was de discussie daar gevoerd”, zegt Serdar Celik (sp.a), schepen van Integratie.

Trouwzaal

“Iedereen heeft zijn eigen overtuiging, of ik nu onder een kruis zit of niet, ik behoud mijn overtuiging. Ik heb er geen enkel probleem mee dat er een kruis hangt in de raadzaal. In de trouwzaal hangt er geen omdat mensen daar trouwen met verschillende achtergronden en overtuigingen.” Achteraan in de raadzaal hangen bovendien enkele schilderijen die verwijzen naar Bijbelse taferelen, die bleven altijd zichtbaar. ”‘Sint-Job zijn ongelukken vernemende’, en het werk langs de andere kan van de deur met de oude man zijn werken van Cesar Geerinck die allebei verwijzen allebei naar een Bijbelse gebeurtenis”, zegt Karel De Wilde van de Heem- en Oudheidkundige Kring. (KDBB)

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024