Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Man uit Zele filmt hoe hij met 194 kilometer per uur over Europalaan raast

Op Snapchat is een filmpje opgedoken van een bestuurder die met 194 kilometer per uur over de Europalaan in Zele raast. De toegelaten snelheid? 90 kilometer per uur.

De bestuurder haalde snelheden tot boven de 190 kilometer per uur.

De bestuurder rijdt met zijn Volkswagen op de Europalaan richting Lokeren, terwijl hij zichzelf filmt met een veel te hoge snelheid. De weg staat nochtans bekend als ‘dodenbaan’: in 2011 ontaardde een straatrace op diezelfde plaats al in een dodelijk ongeval.

Amper twee weken geleden reden er in het centrum van Zele, in de Elststraat, twee jonge twintigers frontaal tegen een boom nadat ze met hoge snelheid uit de bocht gingen. Net in die straat werden ook twee snelheidsremmers geplaatst, maar dat schrikte hen duidelijk niet af. Beiden raakten zwaargewond.

Harde aanpak

De lokale politie van de zone Berlare/Zele heeft het filmpje ook bekeken. “We zullen dit zeker verder onderzoeken en ook voorleggen aan het parket. Als we de bestuurder kunnen identificeren zullen we overgaan tot een proces-verbaal en verdere vervolging", zegt Johan De Bruycker. Afgelopen weken heeft de politiezone al verschillende racers uit het verkeer gehaald. “Er zijn de laatste weken al meerdere pv’s opgesteld voor het onverantwoorde racegedrag, onder meer op de Europalaan”, klinkt het. “Een collega die op weg naar huis was betrapte onlangs nog racers op heterdaad. We werken zeker op deze problematiek en willen al deze bestuurders uit het verkeer halen”, bevestigt De Bruycker.

Burgemeester Hans Knop (CD&V) bevestigt dat er een onderzoek wordt gedaan naar het filmpje. “We zullen alles op alles zetten om deze persoon uit het verkeer te halen”, klinkt het. “We hebben afspraken gemaakt met het parket en de politie en we werken er keihard op om dit gedrag uit onze gemeente weg te halen en op te lossen, het hoort hier absoluut niet thuis”, klinkt het. “We zijn op dit moment bezig met aanpassingswerken aan de infrastructuur, dat kan niet op een dag uitgevoerd worden, maar dat komt wel. We kochten ook eigen flitsapparatuur aan om snelheidsovertreders uit het verkeer te halen”, aldus de burgemeester.

De burgemeester is ook bijzonder kwaad. “Bij recente ongevallen ten gevolge van overdreven snelheid en rijden onder invloed mogen we van geluk spreken dat er geen doden gevallen zijn. Het maakt voor hen ook blijkbaar niet uit dat anderen hiermee ook in gevaar worden gebracht", zegt hij. “Deze mannen voelen zich de held en denken dat het stoer is, terwijl het vooral zielig en dom is. Als je wil racen, koop dan een ticket voor het circuit maar doe het niet hier.” De burgemeester zal ook niet aarzelen om wagens in beslag te nemen. “Hiervoor werd een protocol ondertekend en als het parket toestemming geeft wanneer we iemand betrapt hebben op heterdaad kunnen we dit doen", besluit Knop.

Bekijk hier het filmpje

Schepen Francis De Donder (Leefbaarder Zele), en ondervoorzitter van de veiligheidscel, strijdt al jaren voor een harde aanpak van racers in Zele. Hij kreeg het filmpje op een USB-stick in de brievenbus. “Dit filmpje is nog maar eens het bewijs dat sommige personen niet begrijpen dat ze met een moordmachine rijden”, aldus De Donder. “Aanpassingen aan de weg, door het bestuur uitgevoerd, schrikken hen duidelijk niet af. Ik blijf voorstander van het zwaar verbaliseren en vooral bestuurlijk in beslag nemen van deze auto’s. Ik kan dit natuurlijk niet beslissen, maar ik hoop dat mensen eindelijk beseffen dat dit absoluut niet kan op de weg", klinkt het.

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024