Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Leefbaarder Zele bekritiseert schrappen parkeervakken aan Kouterplein

Op de gemeenteraad drukte gemeenteraadslid Francis De Donder (Leefbaarder Zele) zijn ontgoocheling uit over het verdwijnen van 7 parkeervakken op het Kouterplein ter hoogte van handelszaken. Burgemeester Hans Knop (CD&V) reageert dat de parkeerplaatsen sowieso niet reglementair waren volgens de wegcode omdat ze zich op een verkeersplateau bevonden.

Volgens De Donder betekent het verdwijnen van de parkeerruimte een streep door de rekening van de lokale handelaars die het sowieso al niet onder de markt hebben. “Midden november kregen de bewoners rond het Kouterplein een brief in hun bus waarop te lezen stond dat én de geschilderde parkeervakken aan de bushalte én de verkeersborden die het parkeren daar toelieten, verwijderd werden. Het betrof vooral de 7 parkeerplaatsen aan bakkerij Mario, alsook café Palermo, restaurant New China en frituur ’t Verschil”, vervolgt De Donder. “De zelfstandigen aan het Kouterplein moesten op 1 juli al afrekenen met de knip aan de Koevliet wat de toegang tot de parkeerplaatsen op het plein al moeilijker maakte en nu volgt deze beslissing. Hoe lang moeten we nog zulke taferelen aanzien? Handelaars en horeca blijven ons kloppend hart van onze gemeente. Zonder hen wordt Zele alsmaar doder”, aldus De Donder. “Uit eigen opzoekingswerk kan ik vaststellen dat het stilstaan of parkeren op een verhoogde inrichting kan mits aangepaste verkeersborden. Wat hier ook het geval was.”

Wegcode
Volgens burgemeester Hans Knop (CD&V) zijn er geen parkeerplaatsen verdwenen. “Parkeren op een verkeersplateau mag niet volgens de wegcode. Er zijn dus geen parkeerplaatsen verdwijnen. We zetten al een tijdje in op een betere handhaving van de wegcode waar dit vroeger misschien gedoogd werd.” Dat Zelenaars soms verder een parkeerplaats moeten gaan zoeken, bewijst volgens Knop juist dat het centrum nog steeds aantrekkelijk is. “Het was vroeger ook al het geval dat je op de Markt of het Julie Billiaertplein niet altijd een parkeerplaats vond op drukke momenten. We zijn wel in zee gegaan met de private parkeerbeheerder Indigo net om kortparkeren te stimuleren. Dit is een verhaal dat zich nog maar net ontrolt, maar de bedoeling is nu dat er meer parkeerrotatie ontstaat.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024