KORPSCHEF STELT MAATREGELEN VOOR NA INCIDENTEN TIJDENS ROPARUN
Meer camera’s in Zele en een einduur instellen voor de festiviteiten tijdens Roparun. Dat stelt korpschef Mariska Van Hoylandt voor na de incidenten het voorbije weekend. Het gemeentebestuur is alvast te vinden voor het plan. In Zele staan op dit moment al meer dan vijftig camera’s.
Gemeenteraadslid Francis De Donder (ZDB) vroeg tijdens de gemeenteraad meer duidelijkheid over de incidenten tijdens Roparun. “We horen dat er vandalen aan het werk geweest zijn en dat er mensen naar het ziekenhuis gebracht zijn nadat ze aangevallen werden. Gaat de gemeente iets doen om de veiligheid van de mensen tijdens Roparun te waarborgen?”, vroeg De Donder.
Burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) nodigde korpschef van de politiezone Berlare/Zele, Mariska Van Hoylandt uit om meer uitleg te geven. “Het is helemaal niet van onze gewoonte om de korpschef tijdens de zitting aan het woord te laten maar zij is op de hoogte van de situatie”, zei Poppe. De korpschef maakte onmiddellijk duidelijk dat ze niet kon ingaan op specifieke gevallen. “Er zijn wel enkele incidenten geweest, maar dat is normaal bij een grote volkstoeloop. Roparun is de voorbije jaren vlot verlopen. Ook nu waren er tijdens de festiviteiten vijftien inspecteurs aan het werk.”
De korpschef had enkele voorstellen klaar om incidenten te beperken. “Meer camera’s op openbare plaatsen is een optie. Sinds er camera’s in de Kloosterstraat hangen, zijn de problemen daar afgenomen. Al heeft alles zich nu verplaatst naar de Zandberg. Met extra camera’s hebben we als politie iets in handen. Die beelden kunnen ons onderzoek al een stuk op gang helpen. Zo is de kans groter dat we de daders kunnen vatten”, zegt Van Hoylandt, die ook voorstelde om een einduur in te stellen. “Om drie uur ’s nachts is de drank al rijkelijk gevloeid en beginnen de meeste problemen. Als de feestzone afgezet zou worden is het ook mogelijk om private stewards in te zetten.”
Het gemeentebestuur wil het voorstel van de camera’s alvast in overweging nemen. “We wijzen het niet af, maar we kunnen daar nu natuurlijk niet over beslissen. Het is zeker een interessante piste”, zegt burgemeester Poppe. “De Wiek lijkt ons alvast een goede locatie voor extra camera’s.”
In Zele hangen er op dit moment 24 camera’s op het industrieterrein, een vijftiental in de stationsbuurt, negen in de Kloosterstraat en dan nog enkele aan de brandweerkazerne en het politiecommissariaat. Al zijn die laatste vooral gericht op de eigen gebouwen. Ter vergelijking: in Dendermonde hangen er vier op industrieterrein Hoogveld.
Er wordt al langer werk gemaakt van de uitbreiding van het cameranetwerk in Zele. “Enkele jaren gelden lieten we al een glasvezelnetwerk plaatsen. Als er nu nog ergens camera’s nodig zijn, is het dus alleen nog de investering van de aftakking en de camera zelf”, zegt Poppe. “Al gaan we eerst goed bekijken wat de mogelijkheden zijn.”