Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Kerstboom vestigt aandacht op zwerfvuilprobleem in Heikantwijk: “Gooi je afval voortaan in de vuilbak”

Op de hoek van de Pierdauw- en Molenstraat op Heikant staat sinds kort een verlichte kerstboom met blikjes en ander zwerfvuil als ‘versiering’. Propere Pionier Kris Steeman en schepen van Milieu Francis De Donder (Leefbaarder Zele) willen met het initiatief de aandacht vestigen op de zwerfvuilproblematiek in de buurt.

De kerstboom moet de aandacht vestigen op de zwerfvuilproblematiek in de buurt.

Kris zet zich, net als heel wat andere Zelenaars, reeds enige tijd in als ‘Propere Pionier’ om zijn buurt proper te houden. “Ik erger mij aan vuil in alle vormen. Het loopt de laatste tijd echt de spuigaten uit”, klinkt het. Op kerstavond zaten Kris en schepen De Donder samen en kwamen ze op het idee om een kerstboom te plaatsen, niet met kerstballen maar met het verzamelde vuil. Na hun overleg werkte Kris het idee verder uit.

Op de kerstboom prijkt naast het zwerfvuil en de bijhorende sfeerverlichting ook een nieuwjaarsbrief met een boodschap aan de vervuilers. “Hulde aan de zwerfvervuiler die er iedere week voor zorgt dat onze Zeelse groene boorden zo mooi versierd worden, dit met rode, gele of groene blikjes, blinkende flesjes en vooral de ingepakte cadeautjes. Om u eens goed in de kijker te zetten heb ik ze, net als vele ander Propere Pioniers verzameld”, klinkt het cynisch. “Jouw doorzettingsvermogen verdient een bloemetje! Ik koos voor een boom versierd met… uw ‘eigen’ versiering. Daar we dit niet wekelijks kunnen doen, stel ik voor om ze vanaf nu gewoon in de blauwe zak te gooien, de grijze container of zelf naar het recyclagepark te brengen”, luidt het gedecideerd.

Handschoenen en tang

Schepen De Donder juicht het initiatief van Kris toe. “Zulke acties kan ik alleen maar aanmoedigen. Hopelijk opent het de ogen van sommige mensen. Ik heb enorm veel respect voor de Propere Pioniers te Zele die dagelijks of wekelijks een aantal straten voor hun rekening nemen. In Zele tellen we er momenteel 76. Mochten er nog Zelenaars zich geroepen voelen, kunnen ze zich steeds via de website van IDM melden. IDM zorgt op hun beurt altijd voor de veiligheidsuitrusting, zakken, handschoenen en tang. Ook wie getuige is van zwerfvuil of sluikstort kan dit te allen tijde signaleren via het meldpunt sluikstorten en zwerfvuil op hun website. IDM ruimt na een melding het bewuste sluikstort zo snel als mogelijk op.” De schepen kondigt ook extra initiatieven aan vanuit de gemeente. “We doen al langer inspanningen tegen zwerfvuil en sluikstort maar schakelen straks nog een versnelling hoger. Daarover volgt binnenkort meer nieuws. Een verwittigd man of vrouw is er twee waard.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024