Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

In elf talen: ‘Hier spreekt men Nederlands’

In Zele moet Nederlands gesproken worden en dat werd nu ook vastgelegd in een visietekst. Na de commotie rond Turkse teksten in de gemeente worden nu enkele concrete acties ondernomen om anderstaligen te stimuleren om Nederlands te spreken. Ook voor de ambtenaren zijn er cursussen om duidelijke taal te leren spreken.

Vorige week nog was er in Zele commotie omdat schepen Serdar Celik (sp.a) te veel Turks zou spreken. Een tijdje geleden was er dan weer wat te doen rond de Turkse reclameborden in de Zeelse vestiging van Zeeman. “De discussies bewijzen dat er nood is aan een duidelijk plan in onze gemeente”, zegt schepen van Personeel, Guy De Roover (ZDB) die binnen zijn partij een werkgroep oprichtte om een talenbeleid uit te stippelen. “Het uitgangspunt voor dat beleid is de talenwet die geldt in de Vlaamse gemeenten: er moet Nederlands gesproken worden.”

Drie zinnen

Dat begint in eerste instantie bij de gemeentediensten. “De gemeentelijke ambtenaren blijven het hoffelijkheidsprincipe toepassen. Anderstaligen die voor de eerste keer in onze gemeente komen, worden natuurlijk niet aan hun lot overgelaten”, zegt De Roover. “Maar een andere taal spreken, mag geen gewoonte worden”, vult partijgenoot Alain Lahousse aan. “Voortaan hangt het talenbeleid uit in de inkomhal van het gemeentehuis en dat in elf verschillende talen. In drie zinnen geven we aan dat Zele een Vlaamse gemeente is waar Vlaams moet gesproken worden. Wie de taal niet begrijpt, moet zich laten begeleiden door iemand die Nederlands spreekt. Zo maken we aan iedereen in zijn eigen taal duidelijk hoe de diensten werken.”

Folder

De gemeente beschikt ook over een folder waarin het talenbeleid staat uitgelegd in vier talen. “Die folder bestaat al langer maar omdat onze gemeente nog geen talenbeleid had, belandde die in de ijskast”, weet Francis De Donder. “In onze gemeente leven verschillende nationaliteiten samen. De gemeentediensten zullen de folder dan ook meer verspreiden. Bovendien staat er een verwijzing naar het Huis van het Nederlands in de folder.”

Ook dat laatste is een luik van het talenbeleid: anderstaligen de kans geven om Nederlands te leren en het te oefenen aan de hand van verschillende acties, zoals de projecten ‘Taalmama’s’ voor ouders en ‘Taalbad’ voor kinderen.

Ambtenarees

De eerste stap voor het uitvoeren van het taalbeleid ligt bij de ambtenaren van de gemeente, voornamelijk bij de mensen met een loketfunctie. “De mensen moeten niet enkel duidelijke richtlijnen krijgen over hoe ze moeten reageren als er een anderstalige aan het loket staat, ook tegen Nederlandstalige mensen moet de uitleg duidelijk zijn”, zegt Norbert Wyckhuys. “Vandaag wordt er nog te veel het zogenaamde ambtenarees gebruikt. Ook woorden die de gewone mens niet altijd begrijpt, zijn voor ambtenaren dagelijkse taal. Daarom voorzien we een vorming voor onze mensen om op een eenvoudige manier de juiste informatie te geven.”

De werkgroep maakt nog werk van enkele acties samen met de scholen en sportclubs. Ze zullen hen vragen om slogans of banners te voorzien die Nederlands spreken stimuleren.

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024