Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste spadesteek gaat in de grond voor nieuw recyclagepark aan Wijnveld: “Drie keer groter dan huidig park”

Zele bouwt een nieuw recyclagepark. Het huidige recyclagepark in de Textielstraat is veel te klein geworden om een goede werking te garanderen. Zele legt daarom een nieuw recyclagepark aan in het Wijnveld op een terrein dat bijna drie keer zo groot is. “De openingsdatum is voorzien op 1 september", zegt schepen van Afvalbeleid Francis De Donder (Leefbaarder Zele).

Schepenen Johan Anthuenis en Francis De Donder steken de eerste spade in de grond van het nieuwe recyclagepark aan het Wijnveld.

“Vandaag (maandag 17 januari) vangen de werken aan”, weet schepen Francis De Donder (Leefbaarder Zele), onder meer bevoegd voor Recyclagepark, Afvalbeleid en Openbaar Groen. “De totale kostprijs bedraagt 2,041 miljoen euro.”

“Bij het begin van de legislatuur hebben collega Francis en ikzelf het dossier van het recyclagepark opnieuw van onder het stof gehaald”, licht schepen Johan Anthuenis (CD&V), bevoegd voor Gebouwen en Domeinen, toe.

De Donder beaamt dit. “De eerste stap inzake het nieuw recyclagepark werd al gezet in juni 2019. Half juni werd officieel de opdracht gegund, dit aan vier hoofdaannemers. Vorig jaar werden door OVAM de subsidiebedragen goedgekeurd voor een bedrag van 330.000 euro. Ondertussen staken collega Johan en ikzelf vaak de koppen bij elkaar.”

Weinig hinder

“Bij de inrichting van het recyclagepark is voorzien dat Zelenaars die even moeten wachten dit kunnen doen op de toegangsweg op het park zodat de straat hierdoor niet gehinderd wordt”, vult Anthuenis aan. “Mede doordat het systeem reeds vorig jaar gefinetuned werd en er sindsdien op 4 van de 5 dagen op afspraak gewerkt wordt, zal een eventuele wachtrij zich sowieso echt wel tot een minimum beperken. Tijdens de werkzaamheden is er ook uitdrukkelijk opdracht gegeven om het werfverkeer naar het Wijnveld te laten aanrijden via de Poldergotestraat om onnodige verkeerscirculatie via Durmen te vermijden.”

‘Verzonken gedeelte’

“Er zal een weeg-, registratie- en identificatie-infrastructuur in functie van DIFTAR aanwezig zijn, waaronder twee weegbruggen”, legt schepen De Donder uit. “Er is ook een overzichtelijke parkindeling voor maximaal toezicht en bereikbaarheid door de parkwachters. Eén van de paradepaardjes is een verzonken gedeelte voor 18 containers. Dat vergemakkelijkt het lossen van het afval voor de burger sterk, dit in schril contrast met de huidige twaalf containers en met de trappen. Bovengronds is er ook nog voldoende ruimte: er zal een installatie aanwezig zijn van twee perscontainers voor grofvuil, één perscontainer voor papier en twee containers voor asbest.”

Mocht er nood zijn aan ondergrondse afvalcontainers voor huishoudelijk restafval en GFT is ook hiervoor al de ruimte voorzien. Tuinafval kan in bulk worden gelost in een daarvoor voorziene loszone, niet meer in containers. Ook dit is een pak eenvoudiger dan het huidige systeem.

Voor het personeel wordt een dienstgebouw opgetrokken dat voldoet aan alle vereisten als arbeidsgeschikte locatie met de daarbij horende moderne ICT-infrastructuur, inclusief parkeergelegenheid voor personeel.

Camerabewaakt

“Er is een maximale interne circulatie waardoor het terrein nooit moet verlaten worden bij het aanbrengen van verschillende afvalfracties en dus meerdere wegingen. Er zal, met het oog op de veiligheid, een maximale scheiding voorzien worden tussen vrachtverkeer en de bezoekers van het park. Enkel in het eerste gedeelte van de toegangsweg is er een zeer korte interferentie tussen vrachtverkeer en bezoekers van het park. Met betrekking tot onoordeelkundig handelen of vandalisme zullen er op het terrein ook camera’s aanwezig zijn,” aldus De Donder.

Groenbuffer

“Vanuit mijn bevoegdheid als schepen van Milieu en Groen konden een paar honderd bomen, meer dan 600 water zuiverende moerasplanten, enkele soorten grasmengsel en een groenscherm langs het Wijnveld niet ontbreken en moest ook de bufferdijk langs de oostzijde maximum behouden blijven. De groenbuffer werd op die manier maximum gerespecteerd”, besluit schepen De Donder.

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024