Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

De Donder (Leefbaarder Zele): “Nadenken over toekomstige invulling dekenij”

Op de jongste gemeenteraad opperde gemeenteraadslid Francis De Donder (Leefbaarder Zele) het voorstel om de toekomst van de dekenij op de Markt onder de loep te nemen. “Is het anno 2023 nog opportuun om dit gebouw enkel te gebruiken voor de huisvesting van één persoon, met name de pastoor?”, aldus De Donder.

Het gemeenteraadslid benadrukte dat de woonfunctie voor de pastoor behouden kan blijven. “Toch moeten we beginnen nadenken over een nevenfunctie of andere invulling van het gebouw. Denk aan een dokters- of tandartsenpraktijk, een koffie- of eethuis, een Bed&Breakfast of bureaus van een bedrijf”, zegt De Donder. “Vroeger werd het bewoond door meerdere pastoors. Dit is nu niet meer het geval. Als gemeente dienen wij te zorgen voor een privé- alsook een ambtsvertrek maar dit kan, zoals reeds vele jaren in aardig wat andere steden en gemeenten gebeurd, in een bescheidener deel van de dekenij of in minder imposante gebouwen. Er zijn vele voorbeelden van pastoors die in een rijwoning of flat gehuisvest zijn. Men hoeft maar eens over het muurtje te kijken.”

Erfgoedwaarde
Burgemeester Hans Knop (CD&V) antwoordde dat de opmerking om na te denken over de toekomst van het gebouw terecht is, maar liet tegelijkertijd weten dat de gemeente niet zomaar eender wat kan doen met het gebouw. “Het pand heeft een erfgoedwaarde. Bovendien wordt die erfgoedwaarde ook bewaakt door het feit dat het pand bewoond is (door de pastoor, red.), maar het klopt wel dat we op termijn moeten nadenken over andere functies.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024