Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

De Donder (Leefbaarder Zele) informeert naar verplichte gemeenschapsdienst

Gemeenteraadslid Francis De Donder (Leefbaarder Zele) informeerde op een recente gemeenteraad naar de implementatie van een verplichte gemeenschapsdienst in Zele voor langdurig werklozen.

Illustratiefoto

“De Vlaamse regering zet door met een deel van het plan van het Vlaamse regeerakkoord met name dat langdurig werklozen die reeds minstens 2 jaar van een uitkering leven en ook perfect in het arbeidscircuit kunnen stappen vanaf 2023 verplichte gemeenschapsdienst moeten doen in eigen gemeente,” aldus De Donder. “We zijn hier als fractie Leefbaarder Zele enorm voorstander van omdat het echt wel een manier is om opgeleid te blijven, sociale vaardigheden te ontwikkelen en competentieversterkend te werken.”

Bevoegd schepen Tineke Lootens (CD&V) liet weten dat de implementatie op dit moment niet haalbaar is voor de diensten in Zele. “Met de beschikbare tijd en personeelsbezetting moeten er keuzes gemaakt worden. Wanneer we mensen in gemeenschapsdienst plaatsen, moeten we hen ook de nodige begeleiding kunnen bieden. Anders is het gewoon zinloos. Maar daarvoor hebben we niet het nodige personeel", aldus Lootens.

“We zetten wel in op een alternatief via Capacity Building: een Europees project. Met ondersteuning van DDS werken we daarbij samen met de andere gemeenten en deskundige partners in de regio. Een krachtenbundeling waarmee we wél het verschil kunnen maken en mensen duurzaam op weg helpen naar onder andere ene plek op de arbeidsmarkt.”

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024