Nieuws

Terug naar nieuwsoverzicht

CD&V: “Bevoegdheid Integratie doorschuiven na Sintincident”

Oppositiepartij CD&V vraagt om de bevoegdheid Integratie van schepen Serdar Celik door te schuiven. De vraag kwam er na het ‘Sintincident’, waarbij een meisje van Turkse origine een brief kreeg van de Zeelse Sint-Maarten. “Het incident heeft Zele een immense schade berokkend”, aldus CD&V.

“Hoe kan je als schepen van Integratie denken dat dit initiatief kan bijdragen tot bruggen bouwen tussen de verschillende culturen?”, startte meerderheidsraadslid Francis De Donder het debat op. Oppositiepartijen CD&V en N-VA vielen hem meteen bij met vragen over het ‘Sintincident’. Toen Sint-Maarten enkele weken geleden in een Zeelse school kwam, trok een meisje van Turkse origine hem aan de mouw met de vraag waarom hij niet bij haar thuis komt. De vraag van het meisje bleef bij de Sint, in Zele tevens de voorzitter van de Cultuurraad, door het hoofd spoken, waarop hij een brief naar het meisje stuurde waarin hij uitlegde dat de viering van de Sint een christelijk feest is en het dan ook niet gebruikelijk is dat hij bij moslims komt. Onderaan stond nog te lezen: ‘Ik wil je nu wel verrassen met een klein pakje’ en Sint Guido Geerinck voegde ook een boek bij de brief. Schepen Serdar Celik (sp.a) reageerde daarop in de media dat de brief van de Sint olie op het vuur gooide.

“Brugjes stukgeslagen”

“Dit conflict heeft een gigantische impact op heel Zele, het slaat alle kleine brugjes die er tussen de verschillende gemeenschappen stuk. Onze gemeente heeft nooit dieper gezeten dan nu”, zegt gemeenteraadslid Hans Knop (CD&V). De schepen zelf zweeg in alle talen, burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) diende de vraagstellers van een antwoord. “Guido Geerinck en schepen Celik hebben rond de tafel gezeten en het conflict is uitgepraat. De schepen heeft nooit de bedoeling gehad om te polariseren.”

Daarop vroeg oppositiepartij CD&V om de bevoegdheid Integratie door te schuiven naar iemand anders. “Dit voorval ondermijnt de positie van de schepen als bruggenbouwer tussen de verschillende gemeenschappen. De bevoegdheid Integratie is zo belangrijk in onze gemeente. Er zijn positieve initiatieven nodig in plaats van conflict”, zegt Knop. Oppositieraadslid Herman Van Driessche (N-VA) vergeleek het incident dan weer met de discussie over hoe zwart een Zwarte Piet nu moet zijn.

Burgemeester Poppe sloot het debat met voorstellen voor de toekomst. “Dit is een aanleiding om meer initiatieven op poten te zetten die de verschillende gemeenschappen samenbrengen. Alle ideeën zijn welkom.” (KDBB)

Terug naar nieuwsoverzicht
© Leefbaarder Zele 2024